Jak připojit kamery k bezpečnostnímu systému Bedo Ajax

Jak připojit kamery k bezpečnostnímu systému Ajax


Možnost připojení kamerového monitorovacího systému byl již delší dobu hlavní požadavek uživatelů bezpečnostního systému Ajax. Víme, proč žádáme naše uživatele o zpětnou vazbu!

Nyní totiž aplikace zabezpečovacího systému Ajax pro IOS i Android umí zobrazovat záznamy z bezpečnostních kamer prostřednictvím RTSP. Kamerový dohled je tak dalším vylepšením jednak ochrany proti vloupání, požáru, vytopení a také automatizace.

Proč potřebujete kameru?
Abyste vždy přesně věděli, kdo právě vešel k vám domů (především v případě vloupání).
Abyste mohli dohlížet na řemeslníky, i když jste zrovna pryč.
Abyste mohli zkontrolovat vaše děti, i když jste na druhé straně planety.
Abyste mohli sledovat, zda jsou vaši zaměstnanci přesně v 9:00 u svých stolů

K zabezpečovacímu systému Ajax můžete připojit jakoukoliv IP kameru, která využívá RTSP protokol. Neexistují žádná omezení značky nebo modelu a aplikace zvládne vysílání až deseti kamer najednou.


Nezvolili jsme RTSP náhodou – protokol je podporován stovkami různých kamer. To dává uživatelům maximální možnou svobodu při výběru dohledového zařízení. Zároveň však platí, že připojení našeho kamerového systému Ajax je vždy o něco jednodušší (pro připojení produktů Ajax vám stačí pouze naskenovat QR kód) než připojení kamer od jiných výrobců. V současné době pracujeme na integraci populárních kamer do našeho bezpečnostního systému. Poté budete moci ukládat svá videa na server a sledovat je online. V mezidobí však budete pro přehrání videa potřebovat DVR od jiných výrobců.

Jak připojit IP kameru k Bedo Ajaxu

Pokud má vaše ISP statickou IP adresu:
Připojte kameru k routeru a nastavte ji podle postupu v uživatelském manuálu. Ke kameře přiřaďte volnou statickou IP adresu v rámci vaší interní sítě. Zkontrolujte, který port je určen k RTSP vysílání (výchozí bývá 554) a nastavte přesměrování portu na router. Pokud je na routeru připojeno více kamer, přesměrujte port pro každou kameru zvlášť.
Vygenerujte RTSP URL (pro každou kameru), což umožní Ajaxu přijímat videozáznam. K provedení tohoto kroku se buď podívejte do příručky dané kamery nebo použijte RTSP generátor URL:
Ze seznamu vyberte výrobce kamery:

Vyberte model vaší kamery:


Určete statickou IP adresu z ISP (WAN IP router). V případě potřeby změňte uživatelské jméno a heslo, stejně tak číslo vysílání (streamu):


Každý stream je v zabezpečovacím systému Ajax přidán jako samostatná kamera. Pro zvolení optimálního streamu (např. video se zvukem nebo v HD rozlišení) se informujte v uživatelském manuálu k vaší kameře. Klikněte na tlačítko „Generovat“ a zkopírujte RTSP URL vaší kamery:



Přidejte číslo portu do vygenerované adresy:

Příklad vygenerované ULR:
http://admin:[email protected]/cgi-bin/snapshot.cgi?loginuse=admin&loginpas=admin

Generovaná ULR s číslem portu
http://admin:[email protected]:554/cgi-bin/snapshot.cgi?loginuse=admin&loginpas=admin

Do URL byste měli přidat číslo přesměrovaného portu vaší kamery.

Pokud váš ISP neposkytuje statickou IP adresu, použijte službu DynDNS.

V případě, že používáte aplikaci bezpečnostního systému Ajax, jdete do menu pro přidávání nových zařízení (kamer). Zde budete moci upřesnit název, RTSP URL a místnost:




Pro sledování videa jednoduše otevřete kameru v aplikace zabezpečovacího systému Ajax:



Přístup ke kamerám můžete sdílet s dalšími uživateli zabezpečovacího systému, stačí aktivovat nastavení „View cameras“ prostřednictvím hub menu:


Víme, že nastavení kamery, routeru a získání RTSP odkazu může být obtížné. Tyto kroky nejsou zcela triviální především pro technicky méně zkušené uživatele. Mohou tak vzniknout neočekávané potíže. Pokud vám při řízení se tímto manuálem nastanou jakékoliv problémy s připojením kamer
k Bedo Ajax, velmi vám doporučujeme obrátit se na jednoho z našich mnoha montážních partnerů.