Jak poznat profesionální zabezpečovací systém


Článek je vhodný pro ty, kteří si začali vybírat zabezpečovací systém pro svůj domov. Rozebereme v něm hlavní rozdíly mezi spolehlivým bezpečnostním systémem a "hračkou" (i takové se u nás prodávají).



Ze zkušenosti víme, že mříže, opevněné dveře a složité zámky nás zcela neochrání před vniknutím nežádoucích osob do našich domovů. Bezpečností agentury i policie doporučují rozšířit ochranu o elektronický zabezpečovací systém (EZS). To řadu zlodějů odradí. A ještě lépe, když je navíc napojen do pultu centrální ochrany (PCO).

Jaké jsou typy zabezpečovacích systémů?

Obecně existují tři typy systémů - drátový, bezdrátový a hybridní. Drátový vyžaduje instalaci kabelů od centrály k čidlům. Bezdrátový je přenáší vzduchem rádiovým signálem. Hybridní kombinují oba přístupy. Po dlouhou dobu na trhu dominovaly drátové systémy, hlavně díky ceně a nedostatkům v bezdrátové komunikaci - složité ochraně rádiového spektra, jednostranná komunikace vedla k častým falešným poplachům apod. S podobnými problémy se stále můžete setkat u výrobků čínského původu, které se prodávají např. na Aliexpressu.

Dnes již existují profesionální bezdrátové zabezpečovací systémy, které se jednoduše instalují, poskytují větší komfort a nabízí více než jen zabezpečení.

Připravili jsme si seznam bodů pro výběr spolehlivého bezdrátového zabezpečovacího zařízení.


1) Napojení na pult centrální ochrany

To je hlavním indikátorem, pokud si vybíráte zabezpečovací systém. Důvodem je, že k pultu centrální ochrany (dále PCO) lze připojit pouze certifikovaná zařízení. Certifikace vyžaduje splnění desítek testů, které pomáhají ověřit, že výrobek splňuje požadované standardy. Výkon detektorů se měří i v extrémních podmínkách. I když sami nebudete PCO využívat, je podstatné, aby to systém umožnil. Díky tomu budete mít jistotu, že systém je kvalitní.

2) Počet komunikačních kanálů

Velkou pozornost věnujte jakými kanály se systém schopen komunikovat. Čím více kanálů tím je větší šance, že v případě potřeby se k vám upozornění dostane. Moderní systémy jsou vybavené Ethernet porty, wifi nebo GSM. Mějte na mysli, aby kanály byly opravdu odlišné - např. domácí WiFi zapojená přes VDSL vám bude k ničemu pokud dojde k přerušení elektrické energie nebo telefonního kabelu. Doporučujeme připojení k pevnému internetu - Ethernetu (Ať pomocí LAN kabelu nebo WiFi) a k mobilnímu internetu pomocí SIM karty.

3) Záložní baterie

Spolehlivý systém by neměl být ovlivněn výpadkem proudu. Záložní baterie by měla zajistit, aby systém fungoval minimálně pár hodin bez přerušení.

4) Operační vzdálenost

Výrobci obvykle uvádějí operační vzdálenost v otevřeném prostoru. V uzavřeném prostoru záleží na materiálu, z kterého jsou zdi a stropy. Proto je vždy lepší dát přednost těm, které nabízejí nejdelší vzdálenost. Například BEDO Ajax čidla se zvládnou spojit s centrální jednotkou až na 2000 metrů v otevřeném prostoru. V praxi to postačuje na pokrytí budovy o 3-4 patrech.
Jednoduché porovnání nejdostupnějších systémů najdete na obrázku níže.










5) Ochrana systému

Systém by měl chránit nejenom prostor, v kterém je nainstalován, ale i sám sebe. Špičkové firmy vybavují své produkty dalšími ochrannými prvky pro sebekontrolu.

Detekce rušení
Může se stát, že zloději začnou rušit celé rádiové pásmo a v tomto případě ani přeřazení na záložní frekvenci nepomůže. Čidla tak zůstanou bez spojení. Systém by tedy měl být vybaven detekcí rušení, aby na něj při prvních pokusech upozornil.

Šifrování
Rádiový signál mezi detektory a centrálou by měl být šifrovaný. To zabraňuje narušení signálu lupičem a případné jeho nahrazení. Vhodnější je použít složitější AES algoritmus, který nebyl dosud prolomen, než například jednodušší Keeloq.

Rezervace kanálu
Bezdrátové systémy vyžadují čistý rádiový kanál, ale v realitě je to spíš vzácnost. Vzduch je rušen různými elektronickými  zařízení, včetně rušiček co používají zloději. Někteří výrobci využívají naprogramované algoritmy, které automaticky přeřadí na jinou čistou frekvenci.

6) Ochrana před falešnými poplachy

Pokud máte psa nebo kočku, tak budete potřebovat čidla, která jsou vůči nim imunní. Občas někteří výrobci doporučují přelepit určitou část čidla páskou. To není úplně dobrá rada, protože se naruší schopnosti systému.  Spolehlivé systémy jsou vybaveny speciálními algoritmy, které umí odfiltrovat nepodstatné události. Vždy se ptejte jak zařízení umí detekovat komplexní rušící vlivy jako průvan nebo pohyb závěsů.

7) Požadavky na pokojovou teplotu

Ne všechny systémy mají stejný výkon za různých teplot. Když se teplota v místnosti přiblíží teplotě lidského těla, některá čidla přestávají být schopna rozlišovat lidský pohyb. Proto pokročilé systémy disponují tzv. teplotní kompenzací a tak přizpůsobují svou citlivost okolní teplotě.

8) Způsoby oznamování alarmu

Zde také platí, čím více tím lépe. Uživatelé by měli mít k dispozici pohodlný způsob, jakým se dozví o poplachu. Možnosti jsou Push notifikace (zpráva přímo do aplikace), SMS nebo Volání. Oznamování by mělo fungovat i když je alarm připojen do pultu centrální ochrany.

9) Čidla s informací o pozici

Informace o pozici čidel vám pomohou jednoduše zjistit, kde došlo k aktivaci čidla - zda to bylo v ložnici nebo na chodbě. U některých drátových systémů bývá více čidel zapojeno do jednoho okruhu a tak obtížně zjistíte, které bylo zrovna aktivováno.

10) Další vlastnosti

Ptejte si na možnost rozšíření systému. Tj zapojení dalších komponent, které nesouvisí jen s ochranou proti zlodějům - např. možnost připojení senzoru požáru, senzoru zaplavení, spínání přístrojů atd.

11) Vzdálená správa

Vždy si vybírejte výrobce, který zajišťuje údržbu a updaty (aktualizace) použitého softwaru (aplikace). Možnost dálkově provést aktualizace a správu systému, šetří čas a peníze. Nemusíte si tak zvát a platit profesionála, aby přijel za vámi.

12) Video verifikace poplachu

Ujistěte se, že systém umožňuje napojení bezpečnostních kamer. To pomáhá předcházet falešným poplachům, když někdo z rodiny zapomene alarm vypnout. V ostatních případech majitel může volat policii.

13) Kybernetická bezpečnost

Operační systém, který používá bezpečnostní systém hraje velmi důležitou roli. Řešení postavená
na open source technologiích mohou mít často chyby a díry, které umožňují narušitelům převzít nad systémem kontrolu

Závěr

Když si vybíráte bezpečnostní systém, vyplatí se pečlivě si projít všechny dostupné informace. Zjistit jak často výrobce provádí upgrady a jak často přidává nová zařízení do své výrobní řady. To hodně vypovídá o údržbě, rozvoji a možnosti rozšíření systému.

Pokud jste dočetli až sem, tak asi tušíte, že všechny parametry Bedo Ajax splňuje. V případě dotazů jsme k dispozici.