Domácí zabezpečení a pojišťovny






Nabídka domácích alarmů, neboli elektronických zabezpečovacích systémů (EZS), je na dnešním trhu pestrá. Na jedné straně najdeme více či méně poloprofesionální systémy, které pro většinu zlodějů nemusí být velkou překážkou a na straně druhé profesionální systémy s certifikací 2. stupně zabezpečení, což je nejvyšší stupeň v rámci bezdrátových systémů.
Jedním takovým je právě BEDO Ajax.


Dříve bylo běžné dostávat slevy na pojištění nebo přímo na samotný hardware, to už Vám dnes ale žádná pojišťovna nenabídne (Třeba to nastupující trend IoT ještě změní). Jak se tedy pojištění domácnosti mění v závislosti na tom, jaký zabezpečovací systém máme v domácnosti nainstalovaný? Největší rozdíl je nakonec na výši vyplaceného plnění škody. Každá pojišťovna má trochu jiné podmínky a na již zmíněné certifikaci zabezpečovacího systému záleží.


Jednoduchý přehled, kde se můžete s jednotlivými stupni zabezpečení setkat najdete v tabulce níže.

 Klasifikace stupně zabezpečení

Stupeň
Míra rizika
Typ prostorů
Typ útočníka
1.
Nízké
Obytné objekty s méně cennými aktivy
Útočník s malou znalostí EZS (omezený sortiment snadno dostupných nástrojů)
2.
Nízké až střední
Kancelářské a komerční prostory, obytné objekty
Útočník má omezené znalosti EZS (běžné nástroje a přenosné přístroje
3.
Střední až vysoké
Banky
Útočník je obeznámen s EZS (rozsáhlý sortiment nástrojů a přenosných elektronických zařízení)
4.
Vysoké
Tajné archivy, muniční sklady
Útočník má podrobný plán vniknutí (kompletní sortiment zařízení a přístrojů, včetně prostředků pro náhradu prvků EZS)


Z tabulky je zřejmé, že pokud zrovna doma nemáte muniční sklad nebo netisknete peníze, bude vás zajímat především 1. a 2.stupeň. Zároveň se stejně v rámci pojištění s jiným nesetkáme.

Co s tím 1. a 2. stupněm?

Pro zabezpečení 1. stupně stačí zajistit všechny obvodové dveře magnetickým senzorem a místnosti jednoduchými pohybovými senzory. Pro zabezpečení 2. stupně je už potřeba udělat krok navíc a zabezpečit vedle dveří a místností i okna a případně další vstupní prostory (třeba garáž). Samozřejmě ne každý zloděj je gentleman a bude se zdržovat otevíráním oken, a tak je vždy dobrým nápadem doplnit systém o senzory rozbití oken nebo skleněných ploch.
Pokud se rozhodnete skutečně zabezpečit svůj domov je dobré zamyslet se i nad pokročilejšími kombinovanými senzory pohybu, které vám nejen ulehčí od planých poplachů ale také se nenechají vynalézavými zloději jen tak ošálit.

Obecně platí, že čím více máte domácnost zabezpečenou, tím více budete odškodněni. Nezáleží jen na výběru EZS, ale i na zabezpečení jako jsou zámky, bezpečnostní dveře, bezpečnostní rolety, plot, nebo jiné.




Pojďme se už konečně podívat na srovnání jednotlivých pojišťoven...

Allianz

Pojišťovna Allianz nabízí tři balíčky pojištění domácnosti – balíček Start nabízí krytí základních povětrnostních vlivů jako vichřice, krupobití nebo úderu blesku a dalších; pádu letadla a krádeže/vandalismu. Balíček Standard nabízí dále zemětřesení, náraz vozidla nebo pád stromů, sesuv hornin a dalších. Balíček Exkluziv kryje vše až po únik vody z akvária.

Jak tedy získat co nejvyšší krytí?

Od Allianz jde získat krytí až nad 3 500 000 Kč. Abyste dosáhli na tuto hranici potřebujete mít 1. stupeň Elektronického zabezpečovacího zařízení (dále EZS) s certifikovanou montáží (nemůžete si ho nainstalovat sami). Z bezpečnostních prvků si musíte pořídit bezpečnostní dveře s bezpečnostním zámkem, zabezpečit okna a mít EZS s pultem centrální ochrany (dále PCO).

V případě, že je pro Vás PCO nesmyslné a nechcete ho, krytí do 3 500 000 ho nevyžaduje.

 Nabízejí zajímavé slevy na pojištění, které se mohou sčítat a to až 15% za spoluúčast, až 30% za bezeškodný průběh pojištění, až 20% v případě, že máte celou domácnost zabezpečenou, po 10% za jiný produkt u Allianz pojišťovny nebo za smlouvu u Allianz penzijního fondu a 5% za pojištění domácnosti a nemovitosti v jedné smlouvě.

AXA

Pojišťovna AXA nabízí pouze jeden balíček, do kterého jde připojistit jednotlivě ostatní položky.

Maximální krytí nabízejí do 2 000 000 Kč a to získáte, jestliže budete mít tříbodový rozvorový zámek, bezpečnostní zasklení/roletu/mříže, EZS s PCO a zábrany proti vysazení dveří. Hranice krytí do 1 000 000 Kč je stejná kromě bezpečnostního zasklení a PCO.

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna nabízí 5 balíčků, které jsou o něco širší než u předchozích pojišťoven.

Maximální krytí do 1 250 000 Kč nabízí při použití bezpečnostních dveří s přídavným tříbodovým rozvorovým zámkem nebo cylindrickou vložkou s bezpečnostním kováním a tříbodovým rozvorovým zámkem a EZS s 2. stupněm zabezpečení.

Nabízejí slevy, které se mohou sčítat, a to za spoluúčast až 20% navíc poskytují slevu až 20% v případě dobře zabezpečené domácnosti.

Česká Podnikatelská Pojišťovna

Nabízí 3 balíčky pojištění – nižší, střední a vyšší. Nižší obsahuje krytí proti požáru, vichřici, úderu blesku, výbuchu nebo pádu letadla. Lze připojistit proti krádeži, vloupání, povodni, vandalismu a lze přikoupit další položky jako asistenční služby nebo pojištění odpovědnosti.  Střední balíček obsahuje vše kromě vystoupnutí vody z kanalizace a jdou přikoupit asistenční služby. Vyšší balíček je kompletní.

Nabízejí horní hranici krytí až do 5 000 000 Kč, jestliže máte bezpečnostní dveře s tříbodovým rozvorovým zámkem a EZS s 2. stupněm zabezpečení + PCO. Zase v případě, že je pro Vás PCO nevýhodné, je za stejných podmínek bez PCO limit plnění do 1 200 000 Kč.

Poskytují také zajímavé slevy, které lze sčítat, a to až 35% za sjednání online, až 30% za bezeškodný průběh pojištění, až 15% za spoluúčast, 6% při ročním placení a až 13% za pojištění staveb, domácnosti, odpovědnosti a asistence v jedné smlouvě.

ČSOB

Nabízí pouze jednu variantu pojištění s možností připojištění povodní a krádeží.

Nejvyšší plnění je nad 1 250 000 Kč v případě různých kombinací zabezpečení dveří a oken a EZS s napojením na PCO.

V případě, že nechcete mít domácnost napojenou na PCO, stačí Vám pouze EZS a bezpečnostní zámek nebo tříbodový rozvorový zámek. Limit plnění je poté do 800 000 Kč.

Nabízejí slevy až po 20% za spoluúčast a bezeškodný průběh pojištění a 3% při roční platbě pojištění.

Kooperativa

Kooperativa nabízí 2 balíčky – Prima a Komfort, líší se od sebe čtyřmi položkami, které nejdou připojistit. Jedná se o krytí škod způsobeným přepětím a podpětím, atmosférických srážek, únik vody z akvária a asistenční služby.

 Maximální výše plnění je do 3 000 000 Kč, pokud máte EZS, bezpečnostní uzamykací systém včetně rozvorového zámku a mříže/rolety/bezpečnostní fólie na sklech nebo cylindrickou vložku s bezpečnostním štítem.

Poskytují slevy 10% za pojištění domácnosti a nemovitosti v jedné smlouvě, až 20% za zabezpečení domácnosti slevu 5% při roční platbě pojistného.

Maxima

Nabízejí dva balíčky pojištění – Ideal a Excelent. Ideal neobsahuje pouze 4 položky, které excelent má – krytí škod atmosférických srážek, implozí, zkratu nebo vystoupání vody z kanalizace. Povodeň a záplava jde u obou balíčků připojistit.

Pro maximální výši krytí do 5 000 000 musíte splnit různé kombinace zabezpečení dveří a oken a EZS s napojením na PCO. V případě, že nechcete PCO, budete dosahovat hranici plnění do 2 500 000 Kč, kdy by měli být prosklené otvory opatřeny roletou/bezpečnostním zasklením nebo okenicí a dveře budou mít alespoň 3 uzamykací body.

Poskytují slevy po 5% za spoluúčast 1 000 Kč a při ročním placení pojistného.

Co z toho?

Závěrem nám vyplývá, že jednotné pravidlo u všech pojišťoven nenajdeme. Neexistuje ani žádné doporučení – každá pojišťovna má jiné výhody. Vzhledem k tomu, s jakou rychlostí se naše domácnosti stávají chytřejšími a zabezpečenějšími je pravděpodobné, že i nabídky pojišťoven se budou v nejbližší době měnit a tyto změny mohou být prakticky za rohem.
V každém případě je ale potřeba domácnost nějak chránit, a  když už se pro to rozhodneme, je dobré zvolit profesionální řešení